Autozeitung je objavil test poletnih pnevmatik za leto 2024 – varnost ostaja na prvem mestu

Revija Autozeitung je objavila svoj test poletnih pnevmatik za leto 2024, ki je bil opravljen na vozilu BMW serije 1 s priljubljeno velikostjo 225/45 R17. Za razliko od drugih testatorjev daje Autozeitung prednost voznim zmogljivostim pred dolgo ┼żivljenjsko dobo in ekologijo, kar je lepo nasprotje leto┼ínjim testom.

Kljub temu je Continentalovo prvo mesto v skladu z rezultati drugih testov, saj pnevmatika PremiumContact 7 zdru┼żuje odli─Źne vozne lastnosti, nadpovpre─Źno dolgo ┼żivljenjsko dobo in nizko porabo goriva. Prioritete testov jasno ponazarja rezultat pnevmatike Michelin Primacy 4+– na testu ADAC je bila druga, na testu Autobild je zmagala, vendar se je morala tu zaradi druga─Źnih prioritet zadovoljiti s sedmim mestom. ─îeprav ima Michelinova pnevmatika najdalj┼ío kilometrino in najni┼żji kotalni upor, kar neposredno vpliva na porabo goriva, v tem testu ta dejavnika pomenita manj kot 10 % skupne ocene. Ironi─Źno je nagrado “priporo─Źljivo za var─Źevanje z gorivom” prejela pnevmatika na zadnjem devetem mestu, Bridgestone Turanza 6, ki se po kotalnem uporu ujema z Michelinovo, vendar se je nekoliko bolje obnesla na mokrih povr┼íinah. Vendar ta nagrada na testu ni povsem upravi─Źena, saj podatki ka┼żejo, da bi si jo zaslu┼żil tudi Michelin.

Continental PremiumContact 7, zmagovalec tega testa

Nazaj k rezultatom – poleg zmagovalca sta oceno “zelo priporo─Źljivo” prejeli ┼íe dve pnevmatiki: Pirelli Cinturato P7 C2, ki se je na suhih podlagah kosala z Continentalovo, na mokrih pa je bila tesno druga in je v primerjavi s konkurenti ponujala zelo ┼íporten zna─Źaj. Drugo oceno “zelo priporo─Źljivo” je prejela pnevmatika Firestone Roadhawk 2 na petem mestu zaradi nizke cene in dobrih lastnosti na mokri cesti.

┼áe vi┼íje, na tretjem mestu, je bila cenovno ┼íe dostopnej┼ía pnevmatika Hankook Ventus S1 Evo3, ki je prejela oceno “priporo─Źljivo zaradi odli─Źne vrednosti”. V mokrih razmerah tesno zaostaja za Pirellijem, zelo dobro pa se obnese tudi na suhi podlagi, za vi┼íjo uvrstitev ji manjka le bolj┼íi kotalni upor.

Omeniti velja osmo mesto najcenej┼íe pnevmatike na testu, pnevmatike Maxxis Premitra HP5, ki se je v vseh kategorijah odrezala povpre─Źno in jo glede na ceno in druge rezultate testa lahko priporo─Źimo nezahtevnim voznikom, kar je razvidno iz primerjave cen na na┼íi spletni strani.

Rezultati testov in cene so na voljo tukaj ->