Autobild 2024 Finale poletnega testa pnevmatik: najboljše pnevmatike so tiste, ki zdržijo najdlje

In tu je finale velikega testa 55 pnevmatik, ki ga je Auto Bild kot običajno začel s testom zavorne poti na mokri in suhi cesti. Letos je bila preizkušena priljubljena velikost 205/55 R16, kot smo opisali v prejšnjem članku. Ta velikost je med številnimi drugimi avtomobili tega razreda primerna tudi za VW Golf.

Iz tega izbora je v finale napredovalo 20 pnevmatik, ki so bile zelo temeljito in izčrpno preizkušene. Kot vedno se je izkazalo, da test zavorne poti ne odloča o končni razvrstitvi, lahko pa je razmeroma zanesljiv pokazatelj kakovosti pnevmatik, saj so bili končni rezultati zelo blizu – 4 pnevmatike so si prislužile oceno “zgledno”, še 12 jih je dobilo oceno “dobro”, 4 pa oceno “zadovoljivo”. Najslabše se je odrezala pogojno priporočljiva pnevmatika Vredestein Ultrac, in sicer zaradi svoje zelo slabe življenjske dobe – po meritvah revije Auto Bild zdrži le 15 400 km, medtem ko najuspešnejša Goodyearova pnevmatika do konca svoje življenjske dobe zdrži skoraj trikrat toliko.

Goodyear Efficientgrip Performance 2

Na splošno pa je večina pnevmatik zaostajala pri svoji življenjski dobi – zlasti cenejše, kljub temu da je med ocenjenimi parametri življenjska doba v primerjavi s ceno, kar naj bi bilo delno v prid cenejšim pnevmatikam. Življenjska doba je poslabšala uvrstitev pnevmatik Falken, Hankook in Toyo, ki sicer spadajo med najboljše v mokrih in suhih razmerah. Enako se je zgodilo Pirelliju in Nexenu, ki sta se znašla na dnu startnega polja – Nexen zdrži le 19.450 km, Pirelli pa 24.900 km, vendar sta med dražjimi pnevmatikami na testu.

Kar zadeva vozne lastnosti, se je pnevmatika Maxxis Premitra HP5 najslabše odrezala na mokri cesti zaradi vodljivosti in varnosti, pnevmatika Uniroyal Rainsport 5 pa se je prav tako slabo odrezala na suhi cesti zaradi vodljivosti. Paradoksalno je, da pnevmatika Dunlop Sport BluResponse kljub razmeroma slabim rezultatom na mokrem to kompenzira s svojo dolgo življenjsko dobo.

Nekaj pomanjkljivosti v mokrih razmerah pa je imela tudi na 4. mestu uvrščena pnevmatika Goodyear Efficient Grip Performance 2, ki je prejela oceno “Eco master”, kar v celoti potrjuje prej omenjeno dolgo življenjsko dobo. Kljub temu ni izbira za tiste, ki dajejo prednost predvsem voznim lastnostim. To poudarja nujnost ocenjevanja testov glede na lastne potrebe, pri čemer vam pomaga naš primerjalnik, ki vam omogoča, da poleg voznih lastnosti primerjate tudi trenutno ceno, vključno s posebnimi ponudbami.

Celotne rezultate si lahko ogledate tukaj ->

Izvirni zavorni test tukaj ->